Lise öğrencilerine yönelik her yıl düzenlenen bir yarışma olan Uluslararası Yer Bilimleri Olimpiyatları’na (IESO) Türkiye bu yıl ilk kez katıldı. Tayland’da 40’a yakın ülkenin ulusal takımlarının yarıştığı ve bu yıl 12.si düzenlenen olimpiyata, Türkiye Ulusal Takımı damga vurdu.

Mahidol Üniversitesi Kanchanaburi Kampüsü’nde (Tayland) gerçekleştirilen Yer Bilimleri Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil eden öğrenciler 3 bronz madalyanın yanı sıra birçok derece elde etme başarısını gösterdi. İzmir Amerikan Koleji (ACI) öğrencileri Tibet Tugay, Deniz Aktaş ve İbrahim Ulaş Ayyılmaz ile Robert Kolej öğrencisi Yiğit Kılıçoğlu bronz madalyaların sahibi oldu.

HEM MADALYA HEM DERECE

Ulusal Takım Saha Araştırması bilimsel sözlü sunumlarında Deniz Aktaş 1. Grup ikinciliğini, Tibet Tugay 2. Grup üçüncülüğünü, Yiğit Kılıçoğlu 2. Grup ikinciliğini ve İbrahim Ulaş Ayyılmaz 2. Grup birinciliğini kazandı. Yer Bilimleri Projesi bilimsel poster sunumlarında ise İbrahim Ulaş Ayyılmaz 2. Grup ikinciliğini elde etti.

Yer Bilimleri Olimpiyatları’nda katılımcılar jeoloji, jeofizik, meteoroloji, oşinografi, karasal astronomi ve çevre bilimleri dahil olmak üzere yer bilimleri alanlarında yeteneklerini test etme fırsatı yakalıyor. Resmi dili İngilizce olan olimpiyatlar, teorik ve pratik sınavdan oluşuyor.

TÜRKİYE İLK KEZ KATILDI

Türkiye’nin ilk kez katıldığı Yer Bilimleri Olimpiyatı için elemeler bu yıl ilk kez Türkiye genelinde iki merkezde gerçekleştirildi. Bu merkezlerden biri de İzmir Amerikan Koleji (ACI) oldu. Coğrafya Eğitimi Derneği tarafından Türkiye Ulusal Takımı’nı belirlemek üzere yapılan IESO seçme sınavı,  dört ana başlıktan ve 60 sorudan oluştu. Türkiye genelinde 26 liseli gencin katıldığı ve İngilizce yapılan sınavda, ilk 4 derece ACI öğrencilerinden oluştu.

Öğrencilerimizi ve Coğrafya Öğretmenimiz Taner Biçki'yi başarılarından dolayı kutluyoruz.